روش های تکثیر خرما

10 / 10
از 1 کاربر
« بازگشت به لیست مقالات | شنبه 19 تير 1395 در ساعت 12 : 29 دقیقه | نظرات کاربران ( 0 )

تکثیر خرما از طریق روش های مختلفی امکان پذیر است . در این مقاله به بررسی روش های تکثیر خرما و مزایا و معایب هر روش می پردازیم .

1- تکثیر بذری

 در این روش بذر یا همان هسته خرما در زمین کاشته می شود . شیوه بذری که قدیمی ترین راه ازدیاد خرما نیز هست ، معایب بزرگ زیادی دارد.

معایب تکثیر خرما به روش بذری

الف) به ازای چندین نخل خرمای ماده وجود یک نخل نر برای گرده افشانی و بارور شدن این درخت ها کافی است . نخل خرما تک جنسیتی است ، یعنی هر نخل یا نر است یا ماده . تا هنگامی که این درخت گل ندهد نمی توان به جنسیت آن پی برد .  در روش تکثیر بذری ممکن است تعداد نخل های نر بیش از میزان مورد نیاز شوند و این امر باعث بالا رفتن هزینه ها خواهد شد .

ب) کیفیت محصولی که با این روش به دست می آید چندان مطلوب نیست .

2- روش تکثیر پاجوش

 هر نخل خرما پا جوش هایی ایجاد می کند که آنها را جهت تکثیر از درخت مادر جدا می کنند و در جای دیگر می کارند . هنگام انتخاب پاجوش ها به سلامت نخل مادر توجه می شود . روش تکثیر پاجوش شیوه ای ارزان و متداول ترین شیوه ازدیاد خرما در ایران است .

معایب روش تکثیر خرما از طریق پاجوش

الف) انجام این کار به تخصص بالایی نیاز دارد .

ب) احتمال گیرایی پاجوش خرما پایین است

ج) پاجوش انواع مرغوب (مانند پاجوش خرمای پیارم ) با قیمت های بسیار بالا به فروش می رسند .

3- روش تکثیر کشت بافت

 شیوه ای است که در آزمایشگاه انجام می شود و در مدت کوتاهی به نتیجه می رسد و به دو صورت رویان زایی و اندام زایی انجام می شود که مورد اول رایج تر است .

مزایای روش کشت بافت

الف) عدم محدودیت زمانی و فصلی در انجام عملیات تکثیر

ب) درصد موفقیت بیشتر در بقای نهال خرما نسبت به روش های قبلی ج) در این روش نهال زودتر به میوه دهی می رسد و به طور کلی رشد سریع تری دارد .

معایب روش تکثیر خرما از طریق کشت بافت

الف) احتمال بروز تغییرات ژنتیکی در خرما و به وجود آمدن تغییرات نامتعارف در خصوصیات ظاهری نخل و میوه آن

ب) استفاده از این روش مستلزم فناوری پیشرفته و صرف هزینه های زیادی است .

ارسال نظر

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :

ارسال نظر

عنوان نظر :
نام شما :
ایمیل :